آموزشی

تحقیق درباره شهید محمدجواد باهنر برای دانش آموزان

با تحقیق درباره شهید محمدجواد باهنر برای دانش آموزان تو این مطلب همراهمون باشین.

اینتین – شهید محمدجواد باهنر یکی از چهره‌های برجسته انقلاب اسلامی ایران بود که پس از پیروزی انقلاب، به عنوان دومین نخست‌وزیر کشور انتخاب شد. او در کنار فعالیت‌های سیاسی، نقش بسیار مهمی در آموزش و پرورش، تألیف کتب درسی و رشد فرهنگی جامعه داشت. باهنر در شهریور ۱۳۶۰ در حادثه تروریستی انفجار دفتر نخست‌وزیری، همراه با محمدعلی رجایی، رئیس‌جمهور وقت، به شهادت رسید.

تولد و خانواده

محمدجواد باهنر در سال ۱۳۱۲ در یکی از محله‌های قدیمی و فقیرنشین شهر کرمان به نام «محله شهر» به دنیا آمد. او دومین فرزند خانواده‌ای پرجمعیت با نه خواهر و برادر بود. پدرش مردی ساده و زحمتکش بود که با مغازه کوچکی امرار معاش می‌کرد.

تحصیلات و دوران طلبگی

در سن پنج‌سالگی وارد مکتب‌خانه شد و قرآن را فرا گرفت. بعد از آن با راهنمایی حجت‌الاسلام حقیقی به مدرسه معصومیه کرمان رفت و آموزش دروس حوزوی را آغاز کرد. همزمان، به صورت متفرقه دروس مدرسه‌ای را هم می‌خواند. در سال ۱۳۳۲ وارد حوزه علمیه قم شد و در مدرسه فیضیه ساکن شد. او دروس پیشرفته حوزوی را نزد استادانی چون آیت‌الله بروجردی و امام خمینی(ره) فرا گرفت و همزمان در درس فلسفه علامه طباطبایی نیز شرکت کرد.

وی تحصیلات دانشگاهی خود را نیز ادامه داد و در سال ۱۳۳۷ موفق به دریافت لیسانس الهیات شد. بعدها فوق لیسانس علوم تربیتی و دکترای الهیات را از دانشگاه تهران دریافت کرد.

فعالیت‌های فرهنگی و سیاسی قبل از انقلاب

باهنر از همان دوران طلبگی به فعالیت‌های فرهنگی و سیاسی علاقه‌مند بود. او در آبادان به دلیل مخالفت با شناسایی رژیم صهیونیستی توسط حکومت پهلوی دستگیر شد. همچنین به دلیل سخنرانی‌های انقلابی‌اش چندین بار توسط ساواک زندانی و ممنوع‌المنبر شد.

وی در این دوران، با همکاری شخصیت‌هایی چون شهید بهشتی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، مدرسه رفاه، کانون توحید و مکتب امیرالمؤمنین(ع) را راه‌اندازی کرد. او همچنین بیش از ۳۰ کتاب و جزوه درسی در حوزه تعلیمات دینی برای مقاطع مختلف تحصیلی تألیف کرد.

نقش شهید باهنر در انقلاب اسلامی

شهید باهنر از اعضای اصلی شورای انقلاب اسلامی بود که به فرمان امام خمینی(ره) تشکیل شد. این شورا مسئول هدایت امور کشور پیش از تشکیل دولت رسمی جمهوری اسلامی بود. او همچنین به همراه شهید بهشتی و دیگران، حزب جمهوری اسلامی را بنیان‌گذاری کرد و بعد از شهادت آیت‌الله بهشتی در واقعه هفتم تیر ۱۳۶۰، به عنوان دبیرکل این حزب انتخاب شد.

باهنر در تظاهرات‌ها، سازماندهی نیروهای مردمی و افشای چهره واقعی حکومت پهلوی نقش برجسته‌ای داشت. سخنرانی‌ها و روشنگری‌های او در شهرهایی مانند شیراز، باعث چندین‌بار دستگیری‌اش شد.

مسئولیت‌های پس از پیروزی انقلاب

بعد از انقلاب اسلامی، شهید باهنر مسئولیت‌های مهمی بر عهده گرفت که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عضویت در شورای انقلاب

عضویت در ستاد انقلاب فرهنگی

وزیر آموزش و پرورش در کابینه شهید رجایی

نماینده مردم کرمان در مجلس خبرگان قانون اساسی

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی

مشارکت در تأسیس نهضت سوادآموزی

بنیان‌گذاری امور تربیتی در آموزش و پرورش

دبیر کلی حزب جمهوری اسلامی

در مرداد ۱۳۶۰، محمدعلی رجایی به ریاست جمهوری رسید و باهنر به پیشنهاد او، به عنوان نخست‌وزیر معرفی شد و از مجلس رأی اعتماد گرفت. اما عمر دولت او بسیار کوتاه بود.

شهادت

در ۸ شهریور ۱۳۶۰، جلسه‌ای در دفتر نخست‌وزیری با حضور شهید باهنر، شهید رجایی و برخی دیگر از مقامات تشکیل شد. در این جلسه، انفجاری رخ داد که توسط اعضای گروهک تروریستی منافقین (سازمان مجاهدین خلق) طراحی شده بود. در این حادثه، باهنر، رجایی و چند تن دیگر به شهادت رسیدند.

خانواده

شهید باهنر چهار فرزند داشت؛ دو پسر و دو دختر. پسر بزرگش، دکتر ناصر باهنر، استاد دانشگاه امام صادق و مدیر مجتمع فرهنگی رفاه است. پسر دیگرش در رشته هوافضا در دانشگاه صنعتی شریف تحصیل کرده و در وزارت دفاع فعالیت دارد. یکی از دختران او پزشک و دیگری دندان‌پزشک است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا